Συστροφή Όρχεος – Μια Ιατρική Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Ίσως το πιο κοινό πρόβλημα των όρχεων είναι η στρέψη ενός όρχεως. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία και στα εφηβικά χρόνια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας. Μερικοί άνδρες έχουν προδιάθεση για στρέψη των όρχεων ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς συνδετικού ιστού εντός του ίδιου του όσχεου, αλλά η στρέψη των όρχεων μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε έχει όρχεις.

Ο όρος «συστροφή» αναφέρεται στην πραγματικότητα στη μειωμένη ροή του αίματος. Η εξασθενημένη ροή εμφύσησης συμβαίνει όταν ένας όρχεις στρίβει γύρω από το σπερματοζωάριο, το οποίο μεταφέρει τη σπερματική αρτηρία, και διακόπτει τη δική του παροχή αίματος.

Η στρέψη των όρχεων μπορεί να συμβεί αυθόρμητα και χωρίς προφανή λόγο. Μερικές φορές συμβαίνει ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παραδόξως, το καλώδιο μπορεί να ξεκολλήσει από μόνο του πριν φτάσετε στον ουρολόγο ή σε άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, εάν σας συνέβη μία φορά, πιθανότατα κινδυνεύετε να συμβεί αυτό ξανά και οι περισσότεροι ουρολόγοι θα συνιστούσαν πιθανώς ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την επισκευή του όρχεως ή και των δύο όρχεων.

Μπορεί Επίσης Να Συμβεί Λιποθυμία

Σε ενήλικες άνδρες, η κατάσταση της όρχεις στρέψης είναι συχνά αποτέλεσμα τραύματος στο όσχεο ή από έντονη σωματική άσκηση. 

Για παράδειγμα: Ένα σόφτμπολ, ένα μπέιζμπολ ή μια μπάλα γκολφ χτυπά έναν άντρα σκληρά στο όσχεο και προκαλεί τη στρέψη. (Είχα έναν γνωστό που ήταν θύμα ενός σόφτμπολ που χτυπήθηκε σκληρά στη βουβωνική χώρα). Το να γλιστρήσετε ή να κλωτσήσετε στους όρχεις μπορεί επίσης να προκαλέσει στρέψη των όρχεων. Ο πόνος της στρέψης είναι στην πραγματικότητα χειρότερος από το λάκτισμα που προκαλεί τη στρέψη – οπότε ελπίζουμε να ξέρετε να μην το αγνοήσετε αυτό! (Ωχ! Και είμαι γυναίκα.) Η ναυτία, ο έμετος και η ζάλη εμφανίζονται συχνά όταν υπάρχει απουσία παροχής αίματος στον όρχι ή εάν ο τραυματισμός είναι ξαφνικός. 

Η στρέψη των όρχεων θεωρείται ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συνήθως απαιτεί χειρουργική επέμβαση εντός τεσσάρων έως έξι ωρών για να σωθεί ο όρχεις. Ένας υπέρηχος του όσχεου επιβεβαιώνει συχνότερα αυτήν τη διάγνωση δείχνοντας την απουσία αίματος που ρέει στον όρχι.

Ένας χειρουργός ή ουρολόγος, μερικές φορές θα ράψει τον όρχι στη θέση του, ώστε η στρέψη να μην ξαναεμφανιστεί. Εάν η πάθηση διαγνωστεί γρήγορα και αμέσως διορθωθεί, ο όρχι μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά.

Μετά από έξι ώρες στρέψης, αυξάνεται η πιθανότητα αφαίρεσης του όρχεως. Μερικές φορές ακόμη και με λιγότερο από έξι ώρες στρέψης, ο όρχις μπορεί να χάσει την ικανότητά του να λειτουργεί. (Θυμηθείτε, χρειάζεστε μόνο έναν όρχι για την παραγωγή τεστοστερόνης και για να αποκτήσετε ένα παιδί. Η τεστοστερόνη παράγεται επίσης από τα επινεφρίδια.)

Πώς Θα Αναγνωρίσετε Αυτήν Την Κατάσταση;

Καθώς η παροχή αίματος του όρχεως μειώνεται, σταδιακά γίνεται κόκκινο, έπειτα μοβ και τελικά μπλε. Τότε ο πόνος γίνεται βασανιστικός – και η ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη! Όταν ασχολείστε με οποιοδήποτε άθλημα με ένα αντικείμενο που κινείται γρήγορα, τα παιδιά θα πρέπει είτε να φορούν κύπελλο είτε να αποφεύγουν τραύμα στο όσχεο (με άλλα λόγια, μην παίζετε ποτέ τερματοφύλακα, catcher ή pitcher χωρίς κύπελλο).

Θυμηθείτε, αυτή η κατάσταση είναι επείγουσα χειρουργική επέμβαση, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα στρέψης των όρχεων ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Καλέστε το 112 στην Ελλάδα, εάν έχετε πολύ πόνο για να οδηγήσετε. Κατά κάποιο τρόπο, φτάστε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Συστροφή Όρχεος – Μια Ιατρική Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
Κύλιση προς τα επάνω
Shares